BAŞAK TIP MERKEZİ
ÇOCUKLARDA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR

Çocuklarımız en büyük varlıklarımız. Onların ufacık canı yansa bizim içimiz açır. Gelişimi ile hayata daha fazla dahil olan çocuklar karşılaşmadıkları mikroplarla tanışarak sık sık hasta olurlar. Özellikle okul çağında diğer çocuklardan kaptıkları mikroplar çocuğunuz vücut direnci azsa hemen hastalanmasına neden olur.

Gelişme çağında olan çocuklar sık sık hasta olurlar. Okul hayatına başladıklarında da bu daha da sıklaşır. Peki, çocuklarda sık görülen hastalıklar nelerdir?

Nezle - Soğuk Algınlığı - Yüksek Ateş

Normal vücut ısısı 36 ile 37,5 derece arasında olup gün içerisinde farklılık gösterebilir. Vücut sıcaklığının 38 derece ve üstüne çıkması halinde ateşli hastalıklar ortaya çıkabilir. Ancak çocuk hareketli bir gün geçirmişse vücut ısısında kısa süreli artış görülebilir. Çocuklarda meydana gelen soğuk algınlığı yetişkinlere nazaran çok daha tehlikelidir ve mutlaka bir uzman hekime başvurulması gerekir. Çocuklarda gribin belirtileri ise şu şekildedir; Boğaz ağrısı, üşüme, halsizlik, burun tıkanması, hapşırma, tüm vücutta ağrı.

İç Kulak İltihaplanmaları

İç kulak iltihaplanmaları genellikle baş dönmesi, çınlama ve işitme kaybı sonrasında görülür. Çocuklarda görülen tüm kulak hastalıklarında vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Sık geçirilen rahatsızlıklara karşı kulak burun boğaz hekimine başvurmak işitme kaybını engelleyebilir ve kalıcı bir hasarı ortadan kaldırabilir.

Orta Kulak İltihabı

Özellikle çocuklarda görülen ve neredeyse her çocuğun en az bir defa geçirdiği orta kulak iltihapları yüksek ateş, kulak ağrısı ve işitme kaybına bağlı olarak ortaya çıkar. Bu durum bebeklerde ise kulak çekiştirme ve huzursuzlukla başlar. Çoğunlukla sonbahar ve kış aylarında görülen orta kulak iltihabı, zamanında tedavi edilmesi halinde kolaylıkla çözüme kavuşur. Aksi takdirde çocuklarda işitme kaybı meydana gelebilir. Özellikle 0-7 yaş arasında ortaya çıkabilecek işitme kaybı çocuğun kişisel gelişimi açısından pek çok olumsuzluğa sebebiyet verebilir.

Sinüzit

Çocukların en sık karşılaştığı hastalıklardan biri de sinüzittir. İltihap akıntıları ve burun tıkanıklığına ilaveten yüz kemiklerinde şiddetli ağrılar görülebilir. Göz çevresinde şişlik, göz yaşarması, 38 derece ateş sinüzitin diğer belirtileri arasında yer almaktadır.

Bronşit

Genellikle soğuk algınlığı sonrasında rahatsızlanan büyük çocuklarda öksürük nöbetleri, hırıltı, yoğun balgam belirtileri ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda hastalığın tanısı röntgen görüntüleri sonrasında netlik kazanır. Hastalığın tedavi aşamasında antibiyotik kullanımı tavsiye edilmez ancak enfeksiyona bağlı bakteri oluşmuş ise antibiyotik kullanılmalıdır. Buna ek olarak balgam yumuşatıcı ilaçlar alınabilir.

Çocuklarda Beslenme Bozukluğu

Aşırı tüketilen hormonlu gıdalar, bağışıklık sisteminin zayıflaması, hormon dengesinin bozulması ve obeziteye yol açar. Fast food tüketimi ise çocuklarda beslenme bozukluğunun en önemli sebepleri arasında yer alıyor. Ayrıca çocuklarda bağışıklık sisteminin bozulması kanser ve aşırı kilo gibi hastalıkların habercisi olabilir. Her yaş grubu için tehlike arz eden hormonlu gıdalar özellikle zamanında yetiştirilmeyen ürünlerde kullanılmaktadır. Bu sebeple, günümüzde her mevsim çeşitli ürünler bulabiliyor olsak da, sebze ve meyvelerin normal zamanlarında tüketilmesi son derece önemlidir.

İshaller

Çocukların en sık karşılaştığı hastalıkların başında ishal geliyor. İshal genellikle yaz aylarında görülür ve bağırsakta oluşan enfeksiyonlar ile meydana gelir. Virüs adı verilen mikropların vücuda yayılmasının ardından ishalin şiddeti de artar. Karın ağrısı, hafif ateş, kusma ve iştahsızlık ishalin en önemli belirtileri arasında yer alıyor. Bu kategoride yer alan ishaller 3 ile 7 gün arasında düzelir ve bu süre zarfında çocuklar kendini halsiz hisseder. İshalin neden olduğu sıvı kaybını ortadan kaldırmak için düzenli ve dengeli bir şekilde sıvı tüketilmelidir.

Zehirlenmeler

Zehirlenmenin çocuklar üzerinde yol açacağı olumsuz faktörleri minimum seviyeye indirmek için aile bireylerine çok önemli görevler düşüyor. Aileler çocukları kablolardan, elektrik prizlerinden kolayca ulaşılabilen deterjanlar, çamaşır suları ve ilaçlardan uzak tutmalıdır. Zehirlenmenin türüne göre tedavi yöntemi farklılık gösterdiği için zaman kaybetmeden en yakın sağlık merkezine müracaat edilmelidir. En doğru uygulama, çevrede çocuklara zarar verebilecek maddelerin olmaması ve çocukların sürekli gözetim altında tutulmasıdır.