BAŞAK TIP MERKEZİ
HASTALIKLARLA MÜCADELE İÇİN GEÇ KALMAYIN

Hapşıran, aksıran kişi sayısı arttıkça, hastalık mevsiminin ayak sesleri daha yakından duyuluyor. Gerek sonbaharı, gerekse kış mevsimini elinizde kağıt peçete, doktor kapıdan geçirmemek içinse işi baştan sıkı tutup, önleminizi şimdiden almanız gerekiyor.

 

Sonbaharın gelmesiyle birlikte özellikle solunum yolu enfeksiyonlarına daha sık rastlanıyor. Bu dönemde gelişen hastalıkların yüzde 80'inden virüsler sorumlu ilen geri kalan yüzde 20'nin etkeni ise bakteriler oluyor. Dolayısıyla bu aylarda doktora başvuran 100 hastanın 80'inde antibiyotik tedavisine ihtiyaç olmadığının altını çizen Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzamı Prof. Dr. Çağrı Büke, "Çünkü antibiyotikler virüslere ekti etmiyor" diyor.

 

ANTİBİYOTİK ÇARE DEĞİL!

İnsanlarda enfeksiyon oluşturabilecek virüsler, solunum yoluyla vücuda alındığında bu durum her zaman hastalığa yol açmıyor. Özellikle de virüs az sayıdaysa ve kişinin vücut direnci baskılanmamışsa hiçbir yakınma oluşmuyor. Solunun yollarından vücuda giren mikroorganizmaların yerleşmesini önlemede ilk engel, burun mukozası ve sinüsler oluyor. Soğuk hava solunduğundan, burundaki çok sayıda kan damarı burun mukozasını belli bir sıcaklıkta tutabilmek için genişleyerek, kan akımını arttırıyor. Bu durum soğuk-sıcak ısı transferi sonucu burun mukozasının nemlenmesine yol açıyor. Nemlenmiş burun mukozasında koruyucu etkinin azalması ise virüs ve bakterilerin yeleşmesine izin hazırlayarak, enfeksiyon gelişimini kolaylaştırıyor.